Български Francais

Европейски ден на езиците 2020 - вижте как премина събитието

29.09.2020

„Ако говориш на един човек на език, който той разбира, посланието достига до ума му. Ако му говориш на неговия собствен език, посланието достига до сърцето му.“

Нелсън Мандела

Европейският ден на езиците е създаден през 2001 година по съвместната инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз. Този ден е повод да се насочи вниманието към богатото езиково и културно многообразие в Европа и да се подчертае значимостта на изучването на чужди езици.

За 9-та поредна година Франкофонски център Варна (представителството на Френски институт България във Варна и Алианс франсез Варна) в партньорство с Община Варна отбелязва Европейския ден на езиците. В рамките на това издание беше организиран маратон по четене в Морската градина. На сцена „Раковина“ ученици и преподаватели от ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ и Международен френски лицей във Варна „Шарл Перо“ четоха откъси от „Принцеса дьо Клев“ на Мадам дьо Лафайет, „Утре призори“ на Виктор Юго, „Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес, „Гарвънът“ на Едгар Алън По и други.

Това своеобразно упражнение не само позволи на участниците да се изразят на любимия си език, но беше и чудесен повод за публиката да се запознае с литературни произведения от различни култури. Като награда за ентусиазма и отдадеността си учениците получиха с класически произведения от френската литература – подарък от организаторите, за да попълнят личната си библиотека.

Горещо благодарим на всички участници в маратона по четене, както и на Община Варна, с чиято подкрепа бе осъществено събитието!

Вижте снимки от събитието ТУК

Назад

Agenda - Календар