Рецитал “Шопен, живот в изгнание” от Силвен Моризе (роял)

Рецитал “Шопен, живот в изгнание” от Силвен Моризе (роял)
 
Петък 14 юни, 19:00 ч., Радио Варна
Програма Интермецо
Продължителност: 75 мин
 
Парижкият период на Фредерик Шопен, белязан от принудителното му изселване от Полша, е представен чрез рецитал, който подчертава плодотворната му работа през тези години на промени. Докато Шопен намира убежище в Париж, далеч от родната си земя, той композира някои от най-емблематичните си произведения, изразяващи както неговия музикален гений, така и дълбокото му чувство на загуба и носталгия.

Рециталът започва с Балада оп. 23 в сол минор, първата от неговите балади, форма, която Шопен усъвършенства, за да трансформира музикалния разказ. Композирано след пристигането му в Париж, това завладяващо произведение съчетава драматичен лиризъм и технически иновации, отразявайки мъката и надеждата на творец в изгнание.
Чрез завладяващи валсове и интроспективни ноктюрни Шопен улавя същността на романтичния дух на епохата, като същевременно влива в композициите си меланхолични нотки, специфични за опита му като изгнаник. Вечерта ще включва и мазурки, които прославят неговото полско наследство и полонези, които резонират с духа на съпротива и национална гордост.

Това емоционално представяне на репертоара на Шопен дава представа за борбата му да запази своята артистична идентичност далеч от дома. Това е празник на устойчивостта и красотата, родени от сърцето на един от най-великите композитори за пиано на всички времена.
 
Силвен Моризе (р. 1982) започва да свири на пиано на 9-годишна възраст в Безансон, където по-късно в консерваторията получава първите си награди по пиано, акомпанимент и камерна музика. През 2003 г. постъпва в Парижката висша музикална консерватория, като същевременно учи и във Висшето училище по звукозапис. От 2009 г. работи основно като оркестрант за кино и симфонична музика. Автор е на саундтрака на редица филми. Редовно изнася и концерти.
 
Събитието се организира от Международен музикален фестивал „Варненско лято“ и Международен театрален фестивал „Варненско лято“ съвместно с Алианс Франсез – Варна.
 
Билети на касата на Фестивален и конгресен център – Варна: 12 лв./10 лв. за членове на Алианс Франсез, студенти и пенсионери.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *