Български Francais

Празник на музиката Варна - 21 юни 2022

06.06.2022

Френският институт в България и Алианс франсез Варна, в партньорство и с финансовото съдействие на Община Варна, ще отбележат за поредна година Празника на музиката. С настоящото издание ще отбележим и 40-та годишнина от създаването на инициативата във Франция!
Заповядайте на 21 юни 2022 г. от 16:00 до 22:00 ч. на сцена „Раковина“, за да се насладим заедно на изпълненията на ученици от варненски училища. Не пропускайте и специалното участие на изтъкнати солисти на Държавна опера Варна. Очаквайте скоро и пълната програма на събитието! *За първи път Празникът на музиката се организира във Франция на 21 юни 1982 г. – най-дългият ден в годината, когато е и лятното слънцестоене в Северното полукълбо.
През 1985 г. празникът на музиката започва да се чества извън границите на Франция по случай Европейската година на музиката. За по-малко от 15 години повече от 100 държави на 5 континента се включват в тази прекрасна музикална инициатива основно благодарение на френската културна мрежа в чужбина.

Днес празникът e мащабна международна проява, която се провежда в над 700 града в цял свят. Във Франция събитието е отворено за всички професионални изпълнители, както и за тези, които са мечтали да усетят тръпката от голямата сцена. Прекрасен повод за един свободен музикален диалог!

Назад

Agenda - Календар